Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Hue/Saturation

Το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε με μία εικόνα, είναι να της πειράξουμε τα χρώματα ή να της περάσουμε φίλτρα. Εδώ θα ασχοληθούμε με την εντολή Hue/Saturation (Control U).


Hue, σημαίνει απόχρωση. Η μπάρα μας είναι γνωστή, από το κόκκινο καταλήγουμε πάλι στο κόκκινο και ενδιάμεσα παρεμβάλονται όλα τα χρώματα.
Saturation, σημαίνει κορεσμός. Μας δείχνει δηλαδή κατά πόσο ένα χρώμα είναι στο 100% έντονο (κορεσμένο) ή όχι. 
Lightness, σημαίνει φωτεινότητα. Έχει να κάνει με το φως ενός χρώματος. Φωτεινό κίτρινο, σκούρο κίτρινο.

Πριν πειράξουμε αυτόν τον πίνακα, θέλω να τον κλείσουμε και να πάμε κάπου αλλού.


Θέλω να πατήσουμε στην εργαλειοθήκη μας το πάνω ή και το κάτω χρώμα. Θα μας βγει ο γνωστός πίνακας με τα χρώματα. Αυτός αποτελείται από το μεγάλο τετράγωνο αριστερά και δεξιά του έχει κάποια αρχικά γράμματα. Μην τρομάζετε. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πέντε (5) διαφορετικούς τρόπους μέτρησης του χρώματος.



Και για την ιστορία, πριν από 100 περίπου χρόνια, κάποιοι επιστήμονες αποφάσισαν να... μετρήσουν το χρώμα. Και αφού είδαν ότι πρέπει από κάπου να ξεκινήσουνε, μετά από πολλά πειράματα σε πολλούς ανθρώπους, φτιάξανε το πρότυπο του "μέσου παρατηρητή". Αυτό που τους ενδιέφερε, ήταν να καταγράψουν όλα τα χρώματα που βλέπει αυτός ο μέσος παρατηρητής. Επειδή λοιπόν τα χρόνια περνάνε και άλλοι επιστήμονες ήρθαν να πάρουν τη θέση των παλιών, αναπτύχθηκαν διάφοροι τρόποι μέτρησης του χρώματος (όπως ακριβώς έγινε και με το βάρος, το μήκος κλπ.). 

Η πιο πρόσφατη μονάδα μέτρησης, είναι για να περιγράφει τα web colours. Στον παραπάνω πίνακα θα βρείτε το σήμα # και δίπλα του κάποια γράμματα ή νούμερα ή και τα δύο μαζί. Αυτό σημαίνει ότι επειδή ο υπολογιστής δεν είναι άνθρωπος, θέλει συγκεκριμένους κωδικούς για να καταλάβει για ποιο χρώμα του μιλάς. Κάθε χρώμα λοιπόν αντιστοιχεί και έναν κωδικό.


Τώρα γιατί ήρθαμε εδώ; Γιατί πιο πάνω από αυτόν τον κωδικό, θα δείτε τα γράμματα: H S B. Αυτά αντιστοιχούν στα Hue Saturation Brightness. Εκεί που ήμασταν πριν. Πάμε πάλι πίσω να παίξουμε.

Ξεκινάμε και πειράζουμε το Hue και νομίζουμε ότι ήμαστε σε rave party ειδικά αν το κάνουμε πολύ γρήγορα. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι τσεκαρισμένο το Preview κάτω αριστερά. Αφήνουμε το Hue εκεί που μας αρέσει, πάμε στο Saturation και τέλος στο Lightness. Τα υπόλοιπα στοιχεία αυτού του πίνακα θα τα δούμε καλύτερα με μια πιο σύνθετη εικόνα. Αφού λοιπόν φτιάξουμε τον ήλιο της αρεσκείας μας, σταματάμε και σώζουμε το αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC ME @ SYNC