Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Image Size

Το πιο κοινό λάθος που κάνουν όσοι κατεβάζουν μία εικόνα από το διαδίκτυο και την επεξεργάζονται στο Photoshop, είναι ότι νομίζουν ότι μπορούν να την μεγαλώσουν όσο θέλουν. ΟΧΙ. Αυτό είναι λάθος.
Το μέγεθος της κάθε εικόνας είναι πεπερασμένο.

Για να γίνουμε πιο σαφείς.
Η μονάδα μέτρησης της κάθε εικόνας, είναι τo pixel.
Pixel ονομάζουμε αυτό το τετραγωνάκι που έχει εμβαδόν 1Χ1 px και μπορεί να περιέχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ και μπορείτε να το δείτε όταν κάνετε zoom 3200% (δεν πάει πιο πέρα).
Περισσότερα τα pixel, μεγαλύτερος ο όγκος της φωτογραφίας (σε megabyte) και μεγαλύτερο το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της.

Ο συγκεκριμένος πίνακας στη φωτογραφία είναι πολύ χρήσιμος, και θα τον βρείτε στο Image:Image Size (ή πατημένο ταυτόχρονα στο πληκτρολόγιο το Alt, Control, I). Μας αναλύει αλλά και αφήνει να πειράξουμε τον άξονα Χ (πλάτος), τον Ψ (ύψος) και την ανάλυση. Η αλυσίδα υπονοεί ότι όταν αλλάξεις το ένα, αλλάζει και το άλλο.

Γενικά:
- Το ανθρώπινο μάτι "βλέπει" στα 300 dpi. Και μεγαλύτερη να είναι η ανάλυση, δεν θα την καταλάβουμε.
- Ο υπολογιστής "βλέπει" στα 72 dpi. Και μεγαλύτερη να είναι η ανάλυση, κάνουμε κακό στον όγκο της σελίδας μας, άρα στον χρόνο που θα την διαβάσει ένας άλλος υπολογιστής.

Δηλαδή:
Αν κατεβάσουμε μία εικόνα 5Χ5 εκατοστά και θέλουμε να την κάνουμε 20Χ20 εκ., το Photoshop θα πάει και θα γεμίσει το κενό που δημιουργείται, με δικά του pixel, ανάλογα με το χρώμα του γειτονικού. Το αποτέλεσμα δεν θα μας αρέσει καθόλου, θα είναι τεχνητό και δεν θα έχει καθόλου λεπτομέρεια. Θα είναι χοντροκομμένο.
Φανταστείτε ένα τυπωμένο μπαλόνι που το φουσκώνετε. Αλλιώς φαίνεται η ζωγραφιά όταν είναι ξεφούσκωτο, αλλιώς φουσκωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC ME @ SYNC